Bålpande med bagestål – dette indlæg giver inspiration og vejledning til at bruge dit bagestål på bål. Bagestålet ‘Tromle’, vi laver i Genvirk, har samme funktion som en bålpande / stegepande til bål uden kant. Det kan bruges på mange forskellige typer af stativ til bålmad.
Mad over bål på bagestålet
Bagestålet fra Genvirk har en mærkbart højere varmeledningsevne end støbejern (se tal på wiki) og 18x højere end en almindelig pizzasten. Det gør bagestålet velegnet til bl.a.
- Pandekager, se f.eks. Genvirks bålpandekager eller spinatpandekager
- Spidskål
- Pizza
- Majstortillas
- Fladbrød
- Brune kød før det kommer i gryderet
For at få en robust stegeflade, som maden slipper nemt, kan du følge de simple råd på dette indlæg.
TIP: Bagestålet kan også bruges som “kogeplade”, der giver stabil varme til letvægts gryder eller pander. (Dette princip fungerer også på induktion).
Bålpløkker / stormpløkker
Det gode gamle trepunkts princip. Du skal bruge tre tunge pløkker, ca 30 cm lange. Dem hamrer du ned i jorden ca 25 cm afstand og placerer en bålpande ovenpå. Du kan bruge dem til at bygge et trekantet bål eller bruge dem ved siden af bålet.
Genvirk sælger bålpløkker udviklet til bagestålet ‘Tromle’ sammen med et smedelaug på Mors.
Bål stativ med trefod
En trefod med rist fungerer fint som stativ over bål, så bagestålet bliver en flytbar bålpande på ben.
Det er ofte praktisk, at bagestålet er nogenlunde i vatter.
Derfor er det en god idé at sikre sig muligheden for at justere højden på trefodens ben.
Bålstativ med kæde
Fungerer fint som stativ over bål til en bålpande, især hvis risten fastgøres til til de tre ben.
Det giver stabilitet og du kan få bagestålet i vatter ved at justere benene.
Bålpande på bålfad
Et bagestål som bålpande er et godt supplement til dit bålfad.
Er bålfadet stort, kan der være plads til at justere varmekilden under bagestålet.
Er bålfadet lille gælder om at vælge det rigtige tidspunkt eller tilføre nyt brænde under madlavning.
Bålrist / svinggrill
Også kaldet “shelter bålstativ”. Findes ofte ved shelterpladser. Højden kan justeres og risten kan drejes.
Når du bruger bålpande på en svinggrill er det en god idé at placere det nogenlunde i vatter, før det bliver varmt.
Justering af bålpandens varme
Du kan ændre bagestålets temperatur på tre måder:
- Ændre bålets temperatur, f.eks. ved at sprede gløder ud eller lægge brænde på.
- Ved at ændre bagestålets afstand til bålet.
- Opvarming af mad. Bagestålet overfører meget varme til maden. Derfor ændres stålets temperatur sig meget afhængigt af hvor meget mad og hvor ofte det kommer på.
Håndtering og udstyr til bålpande
Pandekage spreder
En pandekagespreder / pandekagepind er nærmest uundværlig til at sprede pandekagedejen ud.
Så bliver bagestålet til en crepes suzette pande. Det gør det nemt at lave mange bålpandekager på kort tid.
Når pandekagesprederen står i vand, fungerer den bedst.
Spatel til bålpande
En lang, lige spatel fungerer godt til at vende bålpandekager med.
Den giver en god afstand til varmen og er effektiv til at skrabe små stykker pandekage af.
Papegøjetang
Hvis du har brug for at håndtere bagestålet i varm tilstand vil jeg anbefale en papegøjetang.
Det er vigtigt at holde i enden af håndtagsgrebet for at klemme ordentligt fast om bagestålet.
For at beskytte bagestålets overflade anbefaler vi at binde en bomuldsklud om papegøjetangens næb.
Vedligehold af bålpande
Når du bruger bagestålet som stegepande, skal det vedligeholdes som en pande af støbejern. Du finder et godt overblik på genvirk.dk/tromle. Ellers kan du gå direkte til hverdagsforsegling– som især er vigtigt ved stegning – og indlægget om rengøring af bagestål.
En frisøndag for et halvt århundrede siden i Australien, på hjemrejse fra Antarktis: Dåseøl og bøffer fra hovmesteren en stump jernplade fra svejseshoppen og en lokal kollega med kone og bil.
Der lå brænde og nogle krøllede plader ved rastepladserne. (folk medbragte deres egne plader, og efterlod de ringeste) – Da vi havde rigeligt af alt, var vi også velkomne ved et housewarming party, hvor pladerne lå på murbrokker, og man fyrede med rester fra byggeriet. – De kaldte det BBQ. I princippet vender man bare pladen og brænder den ren.
Jeg har brugt det i haven, og har overvejet en lastbilfælg som bålplads, men hos GKN er udviklingen vist gået fra skrot til robot. Brugte fælge er jo malede. – M.V.H.