Bålpandekager, der smager godt, og som du kan lave f.eks. på sheltertur og blande på stedet med en gaffel. Denne opskrift er lavet til brug på bagstålet ‘Tromle’ som crepes pande, men kan bruges til alle pander. Opskriften følger disse tommelfingerregler:
- Vent med mælken – så kan du blande med en gaffel
- Fedtstof før mælk gør at dine bålpandekager bliver bløde
- Fedtstof i dejen sparer tid ved bagning
Ingredienser til bålpandekager
Til 4 personer
4 æg
80 g madolie / smør
400 g mel
3 spsk sukker (evt. med vanilie)
1 tsk salt
8 dl mælk (start med 4)
Sådan blander du
Tricket i disse bålpandekager er at blande/ælte melet i en tyk masse, så melklumperne knuses. Det er samme princip som at blande kakaomasse eller maling.
- Bland med gaffel: æg, fedtstof, sukker, salt.
- Tilsæt mel og ca. ½ af mælken, så dejen er sej at røre i.
- Rør rundt (få bunden med) og lad stå ca. 15 min.
- Rør igen, til klumper er opløst (lad evt. stå lidt længere)
- Rør resten af mælken ud og lav hvile en halv times tid.
Så er du klar til at bage bålpandekager. De kan bages ekstra hurtigt som som crepes på et rundt bagestål.
Bålpandekager som crepes
Til bålet skal du bruge: En bålpande – gerne uden kant, et bålstativ f.eks. bålpløkker, en spatel (gerne lang) og og en pandekagepind til crepes.
Giv bålbanden et meget tyndt lag olie før brug (læs mere). Hæld pandekagedej på panden, fordel med pandekagespreder helt ud til kanten og vend med spatel. Tilsæt evt. chokolade eller lad dig inspirere af crepes suzette ingredienser.
Pleje af bålpanden
Hvad end du bager bålpandekager på en bålpande af støbejern eller et bagestål, er det en god idé at give lidt plejende olie før brug for at pleje overfladen. Før opvarmning fordeler du et ultratyndt lag olie, f.eks. raffineret solsikkeolie, rapsolie. Det giver en bedre stegeflade – læs mere her.
Har du spørgsmål eller forslag til denne opskrift er du velkommen til at kontakte os.