Bagestålet ‘tromle’

Bagestål produktionen er lukket, men…

Alle vejledninger er tilgængelige fremover og samlet på denne side – og jeg kan kontaktes, hvis der er spørgsmål til vejledninger – for bagestålene skulle jo gerne holde et par hundrede år:) 

Bagestålet var Genvirks mest populære klimavenlige produkt (se de andre her). Salget af bagestålet ‘Tromle’ sparede over 5 ton CO2. Produktionen er nu lukket, varelager udsolgt. Vores leverandør har lagt produktionen om, og volumen er ikke stor nok. Sådan er spillet, når restmaterialer gentænkes – det kræver hurtig opskalering. Genvirk er under afvikling, et stærkere forretningskoncept ulmer for at genanvende spildmaterialer i større skala.

Om valg af bagestål

Undersøger du, hvilket bagestål der passer til dine behov, kan du finde vejledning i dette indlæg om valg af bagestål. Der er efterhånden mange, som sælger bagestål, og jeg ønsker ikke at fremhæve nogle fremfor andre. Det jeg kan gøre er at dele min viden om vedligehold og især forsegling, som er afgørende.

bagestaal

Lær om forsegling

Her er en samling links, hvis du ønsker at forbedre, vedligeholde eller reparere overfladen på dit bagestål. De kan også hjælpe dig til vedligehold af pander og gryder af støbejern.

Bålpløkker kan stadig købes

Sammen med et smedelaug har vi udviklet et stativ med tre bålpløkker, som gør det nemt at bruge dit bagestål til bålpande eller bålplade. Bålet kan bygges op om bålpløkkerne som vist på billedet. Smedelauget vil gerne sælger pløkkerne fortsat. Se mere her.

Om ‘Tromle’ bagestålet

Herunder finder du produktbeskrivelsen fra da bagestålet var i handelen.

Et rundt bagestål på 3.3 kg, som kan bage pizza på 5 minutter og give dit brød et varmeboost under hævning. Den håndterbare størrelse gør det også super til både grillfest og bålaften. Fødevaregodkendt. Klimavenlig produktion. Klart til brug.

Alsidigt: Nemt at bruge til ovn, grill, gas og bål – f.eks. med vores bålpløk stativ.

Effektivt. Bagestålet leder varmen 18 gange bedre end alm. bagesten/pizzasten og har 20x varmekapacitet.

Håndterbart: Et mindre bagestål er betydeligt lettere at rengøre og vedligeholde end de større bagestål.

Klimavenligt: De runde stål var afskæringer fra marktromle produktion. Derfor kunne vi både sælge til lav pris og spare omkring 7 kg CO2 pr stk.

Bredde: 33,2 cm. Vægt: 3,33 kg. Tykkelse: 5 mm. 

Tidsløst og robust

Overfladen på bagestålet består af varmehærdet madolie – ligesom en støbejernspande. Det er en ærlig, robust og fornybar metode. ‘Tromle’ bagestålet skal – som de andre bagestål på markedet – forsegles med olie en gang imellem. Det er nemt at gøre. Modsat teflon bliver bagestålet bedre, hver gang du bruger det rigtigt. Med tiden får du en mørk, vandskyende og meget robust stegeflade. Hvis du undlader vedligehold, kan der engang komme rust på, men så kan du genetablere bagestålet. Det er et potentielt arvestykke.

Nem håndtering øger værdien

Bagestålet ‘Tromle’s håndterbare størrelse gør det nemt at rengøre og nemt at vedligeholde overfladen. Det øger brugsværdien, muliggør flere anvendelser, giver længere levetid og mindre behov for vedligehold.

CO2-besparelse

Vores samarbejde med maskinproducenten HE-VA er grunden til, at vi som en lille virksomhed uden stort produktionsapparat kan lave bagestålet på en klimavenlig måde og til en lav pris. Hvert bagestål er en afskæring fra produktionen af den tromle, der pakker jorden efter HE-VA’s populære jordløsner.

Læs, hvad HE-VA skriver om samarbejdet med Genvirk

At lave bagestål af genbrug fra produktion af marktromler sparer CO2. Ved en CO2-ækvivalent på 2 kg pr. kg omsmeltet stål svarer ét bagestål til 3,33*2=6,66 kg CO2. Dertil kommer, at stålpladerne allerede er skåret ud, og derved spares der også energi. Udover den angivne energibesparelse vil der også forekomme andre besparelser såsom f.eks. reduceret transportbehov, mindre partikelforurening, mindre forbrug af knappe ressourcer (jernmalm) mv. De ekstra besparelser udlignes sandsynligvis af Genvirks forarbejdning. Derfor regner vi med, at besparelsen er på cirka 7 kg pr. bagestål.

COWIs ‘Task Force’ til industrisymbioser har hjulpet os med at beregne CO2-besparelsen ved produktion af bagestål af genbrug. Erhvervsstyrelsen medfinansierede vores fødevaregodkendelse.

Fødevaregodkendelse

Vi har fået bagestålet analyseret af Eurofins. Fra analysen ved vi at bagestålet – som et minimum – er velegnet til fødevarer over pH 4,5 baseret på fedt, alkohol eller vand, i en varighed på to timer. Se analysen her.

Som producent efterlevede vi en erklæring – ‘Decleration of compliance’ – om, at vores kvalitetssikring overholder EU’s retningslinjer for produktion og håndtering af fødevarekontaktmaterialer.

Se også

Bog om at bage med stål
Teknisk artikel om at bage med stål

Skriv en kommentar