Forsegling af bagestål

Forsegling af bagestål skal ende med en overflade, som er mørk, vandskyende, glat, blank. Den kan – og har bedst af – at blive brugt under forseglingsprocessen. Det må godt tage tid – det kan tage en livstid. Men et godt forseglet bagestål præsterer bedst, dvs. maden slipper lettere.

Forseglings metoden er den samme uanset om bagestålet er nyt eller gammelt.

Forseglingsprocessen fortsætter, hver gang bagestålet bruges (se hverdagsforsegling). Men især ved stegning er det vigtigt at den ‘formelle forsegling’ skal fortsætter et par gange om året. Ligesom at få sin bil til service.

Klargøring til forsegling

Når du modtager vores bagestål ‘Tromle’, er det klart til brug og klart til forsegling. Hvis du forsegler et bagestål, som har været taget i brug, så kan du følge metoden til at gøre et brugt bagestål klar til forsegling.

Sådan forsegler du dit bagestål

Det skal du bruge. En almindelig bageovn med varmluft og rist. Uraffineret rapsolie/ solsikkeolie/ vindruekerneolie (se mere om valg af olie). En tør, fnugfri klud.

forsegling-af-bagestaal
  1. Sæt ovnen til 230 grader celsius og lad den varme helt op. Hav en rist klar på bordet.
  2. Vask og aftør fingre grundigt. Dæk – med fingrene eller en fnugfri klud – panden med en meget lille mængde olie, som er egnet til forsegling, ca. 1/8 teske. Dæk overflade og alle kanter med et tyndt lag. Der må ikke være et sted, hvor rusten kan trænge ind. Fjern overskydende olie med en tør, fnugfri klud. Brug et underlag, som ikke ridser i forseglingen.
  3. Kom i ovnen på en rist. Bag i en time uden at åbne ovndøren.
  4. Sluk ovn efter en time og lad køle helt ned. Når den er kølet af, er den klar til brug.

Du kan vælge at forsegle begge sider på én gang, eller en side ad gangen. Hvis du har fordelt olien i et tyndt lag vil risten ikke give striber på bagestålet.

forsegling-af-bagestaal-rist

Kun et tyndt lag olie!

Den bedste forsegling er bygget op af mange tynde lag, opbygget over længere tid. For meget fedtstof resulterer i en ujævn forsegling og at den derfor skaller af ved tilberedning eller rengøring. Hvis overfladen har glatte områder, der kommet for meget olie på. Ujævn forsegling kan resultere i områder helt uden forsegling, fordi den overskydende olie trækker sig sammen og fjerner olie fra jernet. Disse uforseglede områder kan give et rustlag under forseglingen, som potentielt kan skade overfladen. Less is more…

Er mit bagestål forseglet?

Forsegling betyder, at olie er brændt ind i metallet. Det beskytter mod rust og gør at maden slipper lettere fra bagestålets overflade. Bagestål sælges både med og uden forsegling. En mørk og glat overflade betyder normalvist, at dit bagestål er forseglet. Er overfladen “sølvblank” eller indeholder blanke flader, er det ikke forseglet. 

I Genvirk har vi valgt at forsegle vores bagestål på begge sider, så det er klart til brug eller til at give et ekstra lag forsegling med det samme. Det giver en energibesparelse, fordi vi kan forsegle 20 i én ovnfuld.

Forseglet bagestål.
Uforseglet bagestål.
Uforseglet bagestål brugt i ovn.

Forseglingens kemi

Forsegling er den kemiske process, som forekommer, når støbejern (eller jern) dækkes af fedt og opvarmes i lang tid ved høj temperatur.

Resultatet er at fedtet omformes til en hård polymer.

En hård polymer er en naturlig eller syntetisk forbindelse, dannet ved en sammenføjning af op til flere milliarder identiske eller sammenlignelige enheder (monomerer), og som har høj molekylevægt (se mere på wikipedia).

Forseglingens egenskaber

  • Gør overfladen hård
  • Skaber en barriere for ild og fugt (rustbeskyttelse)
  • Sliplet lag til madlavning.
  • Des flere lag tynd, hård polymer, des mere beskyttende og holdbar er barrieren.

Har du spørgsmål til dette indlæg, så kontakt os gerne!

Underlag til forsegling

Det er en fordel at bruge lidt kræfter for at fordele forseglingen i et tyndt lag. Det kræver et blødt underlag, og en bordskåner af kork er perfekt. Ellers er der risiko for at f.eks. en tallerken kan ridse i den eksisterende forsegling.

forsegling-af-bagestaal-underlag

Skriv en kommentar