HE-VA producere landbrugsredskaber til hele verden. Produktionen ligger på mors. Lige overfor var havde Genvirk startet et lille opfinderværksted i hjørnet af en smedemuseet ‘Morsø Gamle Smedje’, hvor et smedelaug hver onsdag svinger hammeren og “bytter løgn”. HE-VA støtter op om smedjen og donerer sommetider jern til essen.
En onsdag kom en af smedene med en rund plade. Skærerester fra plastma skærer, skarpe kanter. De skulle bruge den som fod til en skiltestander. I weekenden besøgte jeg en ven i Humleby i København, David Duhalde. Han er bagenørd, og har lige købt en stålplade til at bage på. At bage på stål er en ny innovation lanceret i den inflydelsesrige kogebog “Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking”
Så jeg tog hjem og bagte et brød på afskæringen fra en marktromle. Det blev godt! Men hvad er det for noget metal? Er det sundt at bage på? Kan jeg skaffe flere stålplader?
Heldigvis fik jeg at vide af HE-VA, at de får ca. 10.000 identiske plader til rest hvert år, der går til omsmeltning.
Jeg sendte en prøve ind til en ven, som havde adgang til udstyr. Han fandt ingen skadelige stoffer. Dernæst var jeg til en byggeworkshop med en flok genbrugs entusiaster, heriblandt en fra COWI. Hun kendte til en pulje hos erhvervsssyrelsen, som jeg søgte og fik efter beregninger på produktets miljøgavnlige effekt. Nu var der penge til en rigtig prøve på et laboratorie og en fødevaregodkendelse.
Så gik produktionen i gang. For at pladen bliver et godt bagestål, skal der gøres meget. Der skal fjernes skærerester. Den skarpe kant skal af. Hele pladen skal slibes med båndpudser for at få en helt glat overflade. Dernæst får plader samme olie behandling som en støbejernspande. Det gør at maden slipper let og at metallet ikke ruster. Ved flere eksperimenter viste det sig at pladerne skulle have 6 dråber rapsolie på hver side, og en time i ovn på 230 grader. Så var der færdigbagte bagestål!