Bagestål – vedligehold

Dit bagestål kan gå i arv. Det knækker ikke – den eneste risiko er rust. Her er en vejledning i at passe på det.

Jeg hedder Lasse Englyst og sælger selv Genvirks bagestål, ‘Tromle’. Det er et rundt 3,3 kg stål, vi producerer på en klimavenlig måde og kan sælge til en god pris takket være vores samarbejde med HE-VA. Vejledningen her har jeg skrevet for alle typer bagestål. Dette indlæg hjælper med at vælge det rette bagestål for dig. 

Er mit bagestål forseglet?

Forsegling betyder, at olie er brændt ind i metallet. Det beskytter mod rust og gør at maden slipper lettere fra bagestålets overflade. Bagestål sælges både med og uden forsegling. Ønsker du at sætte dig dybere ind i forsegling anbefaler jeg at du søger på engelsk, f.eks. ‘seasoning cookware’. En mat overflade betyder normalvist, at dit bagestål er forseglet. Er overfladen “sølvblank” eller indeholder blanke flader, er det ikke forseglet. 

I Genvirk har vi valgt at forsegle vores bagestål på begge sider, så det er klart til brug. Det giver en energibesparelse, fordi vi kan forsegle 20 i én ovnfuld.

Forseglet bagestål.
Uforseglet bagestål.
Uforseglet bagestål brugt i ovn.

Opbevaring af bagestål

Bagestål bør opbevares tørt indenfor. Løst eller i en stofpose. Opbevaring i f.eks. plastik medfører en risiko for at indkapsle fugt. og evt. dannelse af rust. Du kan evt. opbevare stålet i din ovn, hvis du ønsker at den beholder mere varme. Det kan være en fordel, hvis du laver mad, som kræver at du en gang imellem åbner lågen.  

Bagning med damp

Kraftig damp under bagestålet kan nedbryde overfladen over tid. Derfor anbefaler jeg at placere. f.eks. et lag bagepapir under bagestålet – det gør en stor forskel.  

Rengøring af bagestål

Behovet for rengøring kan være meget forskelligt – her kommer mine forslag. Generelt fraråder jeg brug af sæbe. Afslut hver rengøring med at fjerne al vand/fugt fra bagestålet før opbevaring. 

Rengøring af bagestål

Behovet for rengøring kan være meget forskelligt – her kommer mine forslag. Generelt fraråder jeg brug af sæbe. Afslut hver rengøring med at fjerne al vand/fugt fra bagestålet før opbevaring. 

Efter bagning. Rengøring er oftest unødvendig, da bagning typisk kun efterlader tørt og løstsiddende materiale. Mindre fastsiddende rester kan du evt. vente med at fjerne, til du forsegler stålet igen.

Efter stegning i olie. Tør olien af og fjern resten ved at hælde kogende vand på overfladen, evt. kombineret med en hård opvaskebørste. 

Fastsiddende brød mv.. Brug en ren skuresvamp (uden sæbe). Hvis det er genstridigt, læg da en ren, gennemvædet klud på, vent, og skrub igen. Tør af eller desinficer med lidt kogende vand. 

Meget genstridige rester. Brug en rustfri stålsvamp. Afslut med at 1) forsegle bagestålet igen eller 2) give det et lag rapsolie straks efter rengøring og brug stålet indenfor to uger. 

Bemærk at kogende vand indgår flere steder. Det bruger noget energi, men holder til gengæld afløbet rent uden kemikalier. Rengøring ved pyrolyse er også en mulighed, men det bruger en del mere energi end ovennævnte metoder. 

Vedligehold af bagestål

Nok især for de mindre bagestål – som ofte både anvendes til grill, bål, gas, ovn – anbefaler jeg at vedligeholde efter behov. Her er nogle tommelfingerregler: 

Hvis maden sidder fast ved tilberedning er det et tegn på at bagestålet skal forsegles igen.

Påfør altid olie straks efter rengøring med sæbe – eller andet, som opløser olie.  

Påfør altid olie straks efter brud på overfladen, f.eks. fra rengøring eller brug. 

Forsegling af bagestål

Du skal bruge f.eks. rapsolie, en fnugfri klud og en ovn. Du kan vælge at forsegle begge sider på én gang ved at lægge bagestålet på en rist, som vil give lidt striber, eller forsegle en side ad gangen. 

Tænd ovnen
230 grader varmluft. Hav en rist klar på bordet. 

Påfør olie 
Et meget tyndt lag rapsolie på kanten og en eller begge sider. Fjern overskydende olie med med tør klud. 
(Vi bruger 7 dråber på hver side.)

Opvarm olien
Placer bagestålet på en rist, sæt i ovnen og sluk efter en time. Brug evt. varmen til at bage!

Fjerne rust fra bagestål

Hvis dit bagestål har fået rust på, så fortvivl ej. Du kan fjerne rusten med sandpapir. Enten med håndkraft eller elværktøj.  I Genvirk bruger vi en excentersliber, men du kan også bruge en rystepudser, båndsliber eller lignende.

Straks efter at du har fjernet rusten bør du forsegle bagestålet.

Billedet viser et bagestål med rust, hvor halvdelen er slebet med en excentersliber.

Straks efter at du har fjernet rusten bør du forsegle bagestålet.

Valg af olie til forsegling

Olie til brug ved forsegling af f.eks. bagestål skal have et højt fordampningspunkt. Oliers fordampningspunkt varierer meget. Raffinerede olier har typisk et højere fordampningspunkt. 

Gå efter de raffinerede olier. Du kan f.eks. bruge: rapsolie, solsikkeolie, avcadoolie, jordnøddeolie, mandelolie, vindruekerneolie, olivenolie. 
(Se Wikipedias artikel om oliers fordampningspunkter).