Gør bagestål klar til forsegling

Dette indlæg vejleder dig i forskellige metoder til, hvordan du gør bagestål klar til forsegling.

Milde metoder først

Rust og gammel forsegling skal fjernes. Prøv milde metoder først, det er hurtigst og reducerer risiko for skader. Herunder kommer metoderne, de mildeste først.

Efterfølgende forsegling med olie er nødvendigt, når du gør bagestål klar til forsegling Efter du har brugt en af metoderne herunder til at , skal det forsegles med det samme.

Stålulds metoden – mild

Brug en sæbeholdig fin svamp, f.eks. af mærket Renslet, Brillo, SOS.

  1. Gør svamp våd og skrub alle områder af bagestålet, indtil rust og gammel forsegling er fjernet. Rens med varmt vand, når det er fjernet. Skyl sæbe helt af.
  2. Tjek for rust, skader, forseglingsrester. Gentag om nødvendigt.
  3. Hvis panden er ren, lad tørre på medium varme i ovn eller på komfur.
  4. Forsegl igen, når den er afkølet.

Brug af sæbe er ok, når du gør bagestål klar til forsegling. Men ikke til almindelig rengøring

Ståluldsmetoden – grov

Brug grov stålsvamp og madolie. Har du stålsvampe med forskellige grovheder, så start med den mindst grove.

  1. Giv madolie.
  2. Brug stålsvampen til at rense først det rustangrebne, dernæst resten af panden. Fortsæt indtil rust og gammel forsegling er fjernet.
  3. Tjek for rust/ skader /forsegling.
  4. Vask med sæbe og varmt vand. Skyl sæben helt af.
  5. Aftør med rent viskestykke og lad tørre helt af på medium varme i ovn / på blus.
  6. Forsegl, når afkølet.

Sandpapir

At fjerne rusten med sandpapir er en af de grovere metoder, når du gør bagestål klar til forsegling. Du kan både bruge håndkraft og elværktøj. I Genvirk bruger vi en excentersliber til at fjerne ujævnheder, men du kan også bruge en rystepudser, båndsliber eller lignende. Hvis du bruger elværktøj er der en forhøjet risiko for at lave fordybninger. Vask med ståluld eller skuresvamp og forsegl efter brug.

goere-bagestaal-klar-til-forsegling

Billedet viser et bagestål med rust, hvor halvdelen er slebet med en excentersliber.

Eddike metoden

Eddike vil efterlade blotlagt stål, så du kan begynde på en frisk. Eddiken vil også æde sig ind i selve overfladen, så der er ingen grund til at overdrive denne metode, når du gør bagestål klar til forsegling. En standard 5% lagereddike fungerer fint.

  1. Dæk bagestålet med eddike, f.eks. i en plastbalje. Bagestålet må ikke have kontakt med luft.
  2. Lad stå i blød mellem 1 og 8 timer – ikke mere end nødvendigt.
  3. Børst rester af, så kun det skinnende stål er tilbage.
  4. Skyl med varmt vand, tør grundigt af og forsegl med det samme.

Vil du læse mere om denne metode, så kig på denne vejledning af Mike Whitehead fra lodgecastiron.com.

Pyrolyse

  1. Giv et rensningsprogram i pyrolyse ovn, så al forsegling forsvinder.
  2. Lad køle helt af.
  3. Fjern rester med en tør, fnugfri klud.
  4. Forsegl med det samme.

Ovnrens metoden

Den mest risikable metode, når du gør et bagestål klar til forsegling. Brug en ovnrens med meget lud (stærkt basisk). Gør det udendørs med briller og åndedrætsværn. Kontakt os gerne, hvis du vil forsøge med denne metode, og vi vil oprette en vejledning.

Har du spørgsmål eller ønsker til dette indlæg, så kontakt os gerne.

Skriv en kommentar