Lav din reol om til et selvvandende gartneri

Derfor

Forspiring er en delikat process, som kræver fugtig jord og varme. Derfor er det en fordel at sikre fugt til jorden, så den ikke tørrer ud. Har du en reol i rustfri stålreol, så kan du bygge den om til et selvvandende gartneri – og lave den om til almindelig reol igen. Vandcirkulering kan automatiseres med en lille havepumpe og en el-timer. Du kan spare på vandet ved at kun at cirkulere vandet om natten, hvor fordampningen er lav. 

Sådan gør du 

Tjek om reolen er rustfri/galvaniseret. Skru hylderne skævt på, en lille hældning er nok. Sæt en balje i toppen, en balje i bunden og en slange imellem. Pumpen løfter vandet op i den øverste balje, i hvis bund du monterer en hane med slange ned til reolens første hylde. I bunden af hylderne og fra hylde til hylde ligger tæpper, som leder vandet vejen ned i bajlen i bunden af reolen. Indstil el-timeren, så den fylder baljen i toppen, og indstil vandmængden på hanen i øverste balje. Så er vandet klar til at cirkulere. 

Hvis du har en udendørs el-timer er det den sikreste løsning. Det er vigtigt at undgå, at vandet kommer i kontakt med elektricitet.

Jeg udviklede dette lille gartneri blev til at forspire planter til havedyrkning på Asylcenter Ranum – kaldet grønt asyl. De fleste af asylansøgerne havde svært ved at kende de mange kimplanter fra hinanden. Derfor var den fordel at kunne forspire og udplante de to dage om ugen, hvor vi var i haven.

Skriv en kommentar