Rengøring af bagestål

Dit bagestål kan gå i arv. Det knækker ikke – den eneste risiko er rust. Her er en vejledning i at gøre det rent efter brug.

Jeg hedder Lasse Englyst og sælger selv Genvirks bagestål, ‘Tromle’. Det er et rundt bagestål på 3,3 kg, vi producerer på en klimavenlig måde og kan sælge til en god pris takket være vores samarbejde med HE-VA. Vejledningen her har jeg skrevet for alle typer bagestål. Dette indlæg hjælper med at vælge det rette bagestål for dig. 

God forsegling gør rengøring nem

Og god rengøring er en forudsætning for at opbygge en god forsegling. Des flere tynde lag forsegling, dit bagestål har, des lettere slipper maden. Overfladen skal ende med at blive glat, blank og mørk. Vent gerne med æg og ost, til du har opbygget et par lag. Læs mere om forsegling her.

Rengøring af bagestål

Behovet for rengøring kan være meget forskelligt – her kommer først mine generelle råd og derpå forslag til forskellige “rengørings situationer”.

  • Brug varmt hanevand og stiv børste, f.eks grøntsagsbørste. (Lad aldrig stå i blød)
  • Du kan bruge skuresvamp – men pas på ikke at kradse i overfladen.
  • Undgå at bruge sæbe og metal til almindelig rengøring.
  • Fjern hurtigt al vand/fugt fra før opbevaring. Du kan med fordel tørre med eftervarme.
  • Opbevar tørt.

TIP: bagestålet kan tørre ved fordampning, hvis det opvarmes af f.eks. hanevand.

Efter bagning. Børst løstsiddende materiale af med stiv børste – brug kun vand, hvis noget sidder fast.

Efter stegning i olie. Tør olien af og fjern resten ved at varmt hanevand på overfladen, evt. kombineret med børste. Varmt vand opløser olie.

Fastsiddende brød mv.. Brug en skuresvamp med varmt vand. Hvis det er genstridigt, tilføj da mere varmt vand og skrub igen. Vent evt. lidt. så vandet kan trænge ind i den fastsiddende mad.

Meget genstridige rester. Forsøg først med en hård plastkant, f.eks. et plastikkort eller en dejskærer, det burde kunne fjerne det. Ellers skrab overfladen med nænsomt med en komfurskraber eller et hobbyknivblad.

Ellers… forsegl igen. Hvis mad sidder fast, så er det en god idé at forsegle igen. (Æg og ost sidder ekstra godt fast). En grundig rengøring inkl. stålsvamp er første trin i forseglingen, og du slår to fluer med ét smæk.

Er der rust på dit bagestål? Fortvivl ej – find hjælp her.

Har du spørgsmål til rengøring af bagestål, så kontakt os gerne!

Skriv en kommentar