Rust på bagestål – årsag og løsning

Rust på bagestål er et problem, som kan løses. Dette indlæg hjælper dig med at løse problemet og forhindre at det opstår igen.

Rust på bagestål – fortvivl ej

Hvis dit bagestål har fået rust på, så kan du fjerne rusten og give det en frisk start. Er rusten dyb, kan det efterlade en mærkbar fordybning efter du har fjernet det, men bagestålet virker stadig fint.

Forsøg ikke at forsegle ovenpå eksisterende rust, som derved bliver indkapslet. Rusten skal væk.

Fjern rust fra bagestål

At fjerne rust fra bagestål indebærer at forsegle det bagefter. Fjernelse af rust klares normalvis med stålsvamp og er det samme som at gøre klar til en ny forsegling med olie. Se her, hvordan du gør.

Du kan med fordel fjerne rusten om aftenen, da bagestålet har godt af at køle langsomt ned i ovnen over natten efter forsegling.

Hvorfor er der rust på mit bagestål?

Rust opstår, når både fugt og ilt trænger ind i porerne i jernets overflade – kombinationen af de to skaber rust. Rust begynder på mikroskopisk niveau.

Dækkes metallet af fedtstof, udsættes rust reaktionen. Når metallet dækkes af fedtstof og opvarmes, trænger fedtstoffet ind i porerne og forsegler dem. Dette hedder en forsegling og skaber en blivende barriere.

En forsegling kan, hvis rigtigt udført og vedligeholdt, vare for evigt, til daglig brug.

Råd ved køb af brugt bagestål

I de fleste tilfælde kan du sagtens købe et brugt bagestål og gøre det ligeså fint som hvis du havde købt det fra ny og vedligeholdt det korrekt fra starten.

Hvis du køber et brugt bagestål, så har vi her lavet en vejledning til at få et godt køb og den bedste begyndelse.

Skriv en kommentar