Rust på bagestål er et problem, som kan løses. Dette indlæg hjælper dig med at løse problemet og forhindre at det opstår igen.

Rust på bagestål – frisk start

Overfladisk rust gør ingen skade, men skal fjernes i tide. Er rusten omfattende, kan det efterlade en mærkbar fordybning efter du har fjernet den, men bagestålet virker stadig fint.

  1. Fjern rusten
  2. Gør klar til en ny forsegling
  3. Forsegl bagestålet igen
  4. Få en mere robust overflade

Forsøg ikke at forsegle ovenpå eksisterende rust, som derved bliver indkapslet. Rusten skal væk.

Fjern rust på bagestål

At fjerne rust fra bagestål indebærer at forsegle det bagefter. Fjernelse af rust klares normalvis med stålsvamp og indeholder samme trin som at gøre klar til en ny forsegling med olie – her får du udførlig vejledning.

Du kan med fordel fjerne rusten om aftenen, da bagestålet har godt af at køle langsomt ned i ovnen over natten efter forsegling.

LodgeCastIron.com, som producerer pander af støbejern, har lavet en en vejledning med video, som også kan bruges til bagestål.

Forsegling med olie beskytter mod rust

Rust på bagestål opstår, når både fugt og ilt trænger ind i porerne i jernets overflade – kombinationen af de to skaber rust. Rust begynder på mikroskopisk niveau. Denne side vejleder dig i at vedligeholde bagestålet og opbygge en robust overflade, som ikke ruster.

forsegling-af-bagestaal

Dækkes metallet af uopvarmet fedtstof, udsættes rust reaktionen midlertidigt. Når metallet dækkes af fedtstof og opvarmes, trænger fedtstoffet ind i porerne og “forsegler” dem.

Dette hedder en forsegling og skaber en blivende barriere mod rust på bagestål. En god forsegling kan, hvis rigtigt udført og vedligeholdt, vare for evigt, til daglig brug.

Årsager til rust på bagestål

Hvis dit bagestål ruster, kan der være flere forskellige forklaringer. Årsagen vil sandsynligvis være en kombination af disse.

  1. Tynd eller slidt forsegling
    Forsegling med varmehærdet olie udgør rust barrieren. Hvis rengøring eller forsegling ikke er tilpasset brugen, vil rust kunne trænge ind.
  2. Høj ujævn varme
    Bagestålet er af ‘blødt jern’. Det kan bevæge sig, men knækker ikke. Ved høj ujævn varme (typisk 400-500 grader) er der risiko for at metallets bevægelser laver revner i forseglingen. Især ved hurtig opvarmning.
  3. Forsegling på beskidt overflade
    Hvis forseglingen er lavet ovenpå en fugtig eller snavset overflade vil den hæfte dårligt på bagestålet. Se indlæg om klargøring til forsegling for at få råd.
  4. Forsegling med tykt lag olie
    Hvis der er brugt et tykt lag olie til forseglingen, vil forseglingens kvalitet være forringet. På dette indlæg om forsegling af bagestål får du vejledning.
  5. Olie med lavt røgpunkt
    Den generelle anbefaling til valg af olie til forsegling er at den har et højt røgpunkt. Den anbefaling tilslutter vi os i Genvirk og råder dig til at bruge bl.a. raffineret solsikkeolie, rapsolie, vindruekerneolie eller sesamolie.
  6. Slid og afskrabninger
    Hvis et bagestål udsættes for overflader med slibende egenskaber, f.eks. sten, vil det skrabe forseglingen af og lave huller, hvor fugt kan trænge ind og rust på bagestål kan opstå.

Bagestål skaller af

skaller-paa-bagestaal

En sjælden gang kan det ske at overfladen på et bagestål går af i flager eller skaller.

Det kan også repareres, f.eks. ved at lægge bagestålet i blød i eddike.

Årsagerne kan være de samme som for rust, men sandsynligvis er høj, ujævn varme den største synder.

Råd ved køb af brugt bagestål

I de fleste tilfælde kan du sagtens købe et brugt bagestål og gøre det ligeså fint som hvis du havde købt det fra ny og vedligeholdt det korrekt fra starten. Da det meste rust på bagestål kan udbedres, kan er der en mulighed for et godt køb. Spørg ejeren om de strukturelle skader herunder:

Strukturelle skader, som ikke kan reddes:

  • Dybe revner i overfladen
  • Rust, som har skabt fordybninger. F.eks. tykke skaller/flager.
  • Strukturel/dyb rust – som følger med de ovennævnte skader, selv om rusten ikke kan ses.

Overfladiske skader:

  • Rust, som ikke efterlader en mærkbar fordybning, når den fjernes
  • Overfladiske ridser eller små huller

Skriv en kommentar