Olie til forsegling af bagestål

Olie til forsegling af bagestål er vigtigt. Alligevel er det aldrig blevet videnskabeligt undersøgt. Der er mange holdninger til hvilken olie, du bør vælge. Dette indlæg giver dig råd og klæder dig også på til selv at vælge.

Sådan vælger du olie til forsegling

Al madolie kan bruges til forsegling – hverdagsforsegling eller grundig forsegling. Men valget af olie betyder meget for kvaliteten af forseglingen. I Genvirk har vi flere kriterier, og her kommer de med forklaring til.

  • Olien skal være raffineret. Uraffinerede olier kan efterlade et klæbrigt lag udenpå forseglingen (særligt hvis olielaget er for tykt). Det forringer sliplet egenskaben og er mindre velegnet at forsegle ovenpå.
  • De fleste anbefaler olie med et højt røgpunkt. Mindst 200 grader celsius. Raffinerede olier har generelt et højere røgpunkt. (Der er uenighed om røgpunkt, se kapitel om forsegling med hørfrø olie til forsegling.)
  • Det må ikke harskne ved stuetemperatur. Dette kan give bismag. Kokosolie harskner ved stuetemperatur, ligesom baconfedt og spæk, som i princippet også kan bruges til forsegling.
  • Det skal selvfølgelig være en fødevaregodkendt olie, da den kommer i berøring med maden.

I Genvirk forsegler vi vores ‘Tromle’ bagestål i raffineret sesamolie, 50 minutter på 230 grader i en varmluftsovn.

Røgpunkter

Følgende tilgængelige olier i Danmark har et røgpunkt over 200 grader. Vi kan anbefale dem alle.

  • Avocadoolie (raffineret) – 270°C
  • Sesamolie (raffineret) – 266°C
  • Jordnøddeolie (raffineret) – 232°C
  • Solsikkeolie (raffineret) – 227°C
  • Mandelolie (raffineret) – 221°C
  • Vindruekerneolie (raffineret) – 216°C
  • Rapsolie (raffineret) – 204°C

(Se flere oliers røgpunkt på denne Wikipedias artikel). 

Tidligere har vi anbefalet oliven olie til forsegling. Det er vi gået væk fra, da røgpunktet for den meget anvendte ekstra jomfru olivenolie kan komme helt ned omkring 160°C – noget under de anbefalede 200 grader.

olie-til-forsegling-af-bagestaal

Olie til forsegling – andre producenter

Forskellige producenter sværger til forskellige typer olie. Her er en oversigt over, hvilke typer olie producenter af støbejern bruger til deres forsegling fra fabrikken. Genvirk er den eneste producent i Danmark, som forsegler bagestålet før salg.

Bakingsteel.com anbefaler økologisk hørfrø olie.

Bagestålet.dk anbefaler olivenolie eller rapsolie.

Diablosteel.dk anbefaler madolie, men ingen bestemt olie til forsegling.

Bagesten.dk (af stål) anbefaler olivenolie eller rapsolie.

Grillbutikken.dk nævner rapsolie i deres vejledning.

Skeppshult i Sverige bruger og anbefaler rapsolie til deres køkkenredskaber af støbejern.

Lodge Cast Iron bruger raffineret soyaolie til deres pander af støbejern. Af lettilgængelige olier anbefaler de bredt alle typer vegetabilsk madolie, samt vegetabilsk fast fedtstof som f.eks. Crisco. De fremhæver dog olivenolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og rapsolie (som de sælger en forseglingsspray med).

American Skillet Company bruger og anbefaler hørfrøolie.

Wagner & Griswold Society (blandt de første producenter af støbejernspander) anbefaler Crisco – et fast vegetabilsk fedtstof.

Om forsegling med hørfrøolie

Forsegling med linolie er populært på trods af et lavt røgpunkt på 107°C. En omdebatteret artikel af bloggeren Sheryl Canter fremhæver hørfrøolie som den bedste olie til forsegling. Mange har dog oplevet overfladen skaller af nogle måneder efter de har forseglet med hørfrøolie (se reddit indlæg med referencer).

I Genvirk har vi ikke forsøgt at forsegle med hørfrøolie. Vi har dog læst mange forskellige oplevelser med det på internettet, nogle begejstrede og nogle irriteret over at bruge en masse tid på at forsegle, hvorefter det skaller af. Årsagen til de forskellige oplevelser er den måde, køkkenredskabet bruges på. Vi har valgt ikke at tage risikoen, da vi sælger vores bagestål til alsidig brug.

Har du spørgsmål til dette indlæg, så kontakt os gerne.

Skriv en kommentar