Bagestålet, vi laver i Genvirk, er oplagt til bål. Her er tips til hvordan.

Jeg hedder Lasse Englyst og sælger selv Genvirks bagestål, ‘Tromle’. Det er et rundt 3,3 kg stål, vi producerer på en klimavenlig måde og kan sælge til en god pris takket være vores samarbejde med HE-VA. Vejledningen her har jeg skrevet for mindre bagestål, som er mest alsidige – men der flere forskellige typer bagestål. 

 

Bål-opsætning

At kunne justere opvarmningen af af bagestålet gør det meget nemmere at få at godt resultat! Ifølge min erfaring er der to metoder: justering af bålets varme og justering af afstand til bålet.

 

Fast afstand til bål

Tilberedning af mad er en fantastisk undskyldning for at rage i bålet med en pind! Med bålet ved siden af tilpasser du mængden af gløder og brænde under bagestålet. Dermed kan der være mange mennesker være tæt på tilberedning af maden, men på afstand af bålet.

Pløkker 
Du skal bruge tre tunge pløkker, ca 30 cm lange (f.eks. stormpløkker). Dem hamrer du ned i jorden ved siden af hovedbålet med ca 25 cm afstand. Det er vigtigt for stabiliteten at pløkkerne hamres lige ned. Dernæst lægger du bagestålet på. Det er nemt af få i vatter – bank på den høje ende med et stykke brænde, påfør lidt olie og finjustér.

Rist på sten
Placer en ovnrist på 3-4 punkter af sten/metal ved siden af hovedbålet, mursten er oplagt. Jeg anbefaler mursten på et jævnt underlag. Så ligger bagestålet nogenlunde i vatter.

Trefod
Bruges ligesom pløkker. Kræver et jævnt underlag, da de sjældent kan hamres ned i jorden. Fylder typisk mere, men er også mere stabil, hvis størrelsen passer til bagestålet.

Bålfad med rist
Er bålfadet stort, kan der være plads til at justere varmekilden under bagestålet. Er bålfadet lille kan det være svært at tilpasse varmen, og det gælder om at vælge det rigtige tidspunkt eller tilføre nyt brænde under madlavning.

 

Justerbar afstand til bål

Det større udstyr over bålet er slet ikke nødvendigt til mindre bagestål. Men vil du bruge det, så er her nogle vigtige ting at lægge mærke til.

Bålstativ med kæde
Til brug med bagestål skal risten være fastgjort til de tre ben. Det fungerer godt, og du kan få bagestålet ved at justere benene. Hænger risten i én kæde er det fint til gryderetter – men et bagestål skal ligge stabilt, hvis du f.eks. vil vende en pandekage.

Bålrist / svinggrill
Når du bruger bagestål på en svinggrill er det vigtigt at placere det nogenlunde i vatter. En svinggrill kan være svær at rette, hvis den står skævt, og ristens jernstænger er ofte skæve (medmindre du har en gennemtænkt model, hvor jernstængerne ligger løst på).  

Håndtering og udstyr

At bruge mindre bagestål over bål kræver ikke noget specialudstyr. Men nogle ting er ret gode at have! 

Papegøjetang

Til at flytte bagestålet i varm tilstand vil jeg anbefale en lang papegøjetang eller lignende, ca. 30 cm lang. Det er vigtigt at holde i enden af håndtagsgrebet for at klemme ordentligt fast om bagestålet. For at beskytte bagestålets overflade kan du evt. binde en bomuldsklud om papegøjetangens næb.

Pandekage udstyr

Til at fordele pandekagedej vil jeg anbefale en pandekagespreder / pandekagepind. Til at vende pandekager vil jeg anbefale en lang, lige spatel.

Vedligehold

Opbevar indendøre, f.eks. i stofpose – da bagestålet kan ruste. Det kan dog i næsten alle tilfælde laves fint igen! Se mere på indlæg om vedligehold af bagestål